CONTACT  | 021 323 50 32 office@ecodivision.ro

Blog

TVA 5 %

Cota redusa de TVA de 5% s-ar putea aplica si pentru locuintele mai scumpe. Care va fi impactul?

Hotnews, 13.06.2020

??Persoanele fizice ar putea beneficia de o reducere semnificativa de pret la achizitionarea unei locuinte de pana la 750.000 de lei (exclusiv TVA), daca un proiect de lege care propune majorarea plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru locuinte va fi adoptat în forma initiala. Proiectul a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere si asteapta punctul de vedere al Guvernului.

În prezent, plafonul pana la care se aplica o cota redusa de TVA, de 5%, la vanzarea locuintelor este de 450.000 de lei.

În expunerea de motive, initiatorii sustin ca modificarea propusa este în linie cu scopul social al cotei de 5% pentru locuinte si este necesara avand în vedere evolutia cursului de schimb leu/euro, evolutia preturilor în domeniul imobiliar si realitatile economico-sociale actuale.

Concret, daca aceasta modificare va fi adoptata prin lege, se va aplica tranzactiilor care vor fi încheiate dupa intrarea în vigoare a noului act normativ, dar si în cazul celor demarate anterior, pentru care locuinta se livreaza catre client dupa intrarea în vigoare a noului plafon. Astfel, clientii care au încheiat o promisiune de vanzare-cumparare pentru achizitia unei locuinte cu cota standard de TVA, dar care vor receptiona locuinta dupa modificarea legislatiei, vor beneficia, în urma regularizarii cotei de TVA de catre vanzator, de o reducere de 14% a pretului total.

Modificarea propusa, care ar permite aplicarea cotei de 5% pentru cumpararea locuintelor cu o valoare de pana la 155.000 de euro (exclusiv TVA), reprezinta a doua majorare de plafon de la introducerea cotei reduse, în 2008.

În plus, aceasta masura de relaxare a criteriilor la livrarea unei locuinte, ca parte a politicii sociale, ar veni dupa eliminarea, în 2019, a limitei de suprafata pentru terenurile pe care sunt construite casele individuale (pentru a beneficia de cota redusa) si a conditiei impuse clientului sa nu mai fi beneficiat de aplicarea cotei de 5% la o achizitie anterioara.

Masura reprezinta, cu siguranta, o facilitate pentru cumparatori si un impuls pentru piata imobiliara rezidentiala, în special în contextul economic dominat de incertitudine. Pe de alta parte, însa, extinderea facilitatii va diminua încasarile la bugetul de stat, aspect dificil de gestionat în prezent si în perioada urmatoare.

Material de opinie de Iulia Bica, Manager Taxe Indirecte, si Cezara Dumitrescu, Consultant Senior Taxe Indirecte, Deloitte Romania

aspirare centralizata

Aspirarea cu VACUCLEAN

Sistemul performant alcatuit din unitatea centrala de aspiratie, sistemul de tuburi fonoabsorbant RAUPIANO PLUS si accesorii.

 

 

 

 

 

Unitatea centrala de aspirare este plasata in afara spatiilor de locuit, de ex. in pivnita. Dozele de aspiratie se gasesc in diferite locuri din casa. Cuplati furtunul de aspirare usor si deja praful aspirat este transportat si filtrat prin sistemul de tuburi catre unitatea de aspirare. Aerul aspirat incarcat cu microparticule de praf, de cele mai multe ori declansatoare de alergii, este evacuat afara.

Simplu, confortabil si igienic !

Avantaje:

  • Simplu – conectati furtunul de aspirare, praful ajunge in unitatea centrala prin sistemul de conducte
  • Silentios – aspirare fara zgomot, deoarece aspiratorul este plasat in afara spatiului de locuit
  • Sanatos si igienic – aerul evacuat ajunge in aerul exterior, nu se formeaza vârtejuri de microparticule si alergeni periculosi
  • Confortabil si timp redus – nu este necesara transportarea aparatului, nu exista cabluri care pot reprezenta pericol de impiedicare, stergerea prafului se reduce la maxim
  • Confortabil datorita operarii prin telecomanda, optional si in combinatie cu operarea prin cablu de comanda
  • Putere de aspiratie constanta prin filtrul ciclon
  • Fara filtre de unica folosinta
  • Paleta vasta de accesorii si piese de schimb

O investitie care renteaza

Sistemul de incalzire prin pardoseala

Sistemele de incalzire prin pardoseala reprezinta o premisa a confortului din propria locuinta, a unei vieti placute si agreabile. Va oferim sisteme de inalta calitate si care corespund oricaror cerinte.

Costurile cu incalzirea pot fi reduse prin sistemul de incalzire in pardoseala, datorita temperaturii scazute pe tur. In plus, temperatura spatiului ambiental poate fi redusa cu 1 – 2 °C obtinandu-se acelasi grad de confort. Per fiecare Grad Celsius, aceasta inseamna o economisire suplimentara de 6%. Pe lânga avantajele economice, se numara si calitatea si siguranta.

De aceea, toate produsele noastre sunt realizate din materiale de inalta calitate, pe care poti conta. Sistemul de incalzire prin pardoseala de la REHAU convinge nu numai prin economisirea de energie in timpul functionarii, ci si prin calitatea premium conferita de un raport unic pret-performanta.

Sistemul de incalzire radianta

Firma noastra va ofera caldura prin cele mai moderne sisteme de incalzire.

Datorita temperaturilor scazute ale apei necesare pentru utilizare, economisim eficient energie. Motivul este urmatorul: datorita suprafetelor radiante mari se foloseste apa calda la o temperatura mai redusa pentru incalzirea spatiului. O temperatura a agentului termic de doar 35 grd.C este suficienta pentru a genera o caldura placuta. Si in cazul racirii, suprafata mare are ca efect o racorire constanta a aerului, fara a cauza miscari puternice, neplacute de aer.

Acestea sunt motivele pentru care centralele termice in condensatie sau pompele de caldura sunt surse ideale de incalzire, respectiv racire.

Siguranta pe termen lung

Sistemul de incalzire radianta REHAU ofera zeci de ani de incredere in casa familiei dumneavoastra. REHAU ofera, pe lânga confort si caldura, economie de energie, siguranta si calitate, prin cele peste 500 milioane de metri teava RAUTHERM S vânduti.

Tevile pentru incalzire radianta REHAU sunt fabricate din materiale high-tech Pe-Xa reticulate sub inalta presiune, care asigura etansare absoluta. Nu va faceti griji pentru defecte sau scurgeri, acestea sunt de domeniul trecutului, mai ales acum când folosim tehnologia de imbinare REHAU, dovedita ca eficienta in milioane de cazuri.

Guvernul pregateste eliminarea TVA pentru locuintele noi de la 1 martie

Guvernul Grindeanu va elimina TVA-ul pentru achizitiile de locuinte incepand cu data de 1 Martie, masura mentionata si în programul de guvernare. Masura a fost pusa sub semnul intrebarii în conditiile în care bugetul pe anul acesta a fost adoptat cu intarziere, insa aceasta va fi implementata, potrivit unor surse apropiate executivului.

Taxa pe Valoarea Adaugata va fi eliminata insa numai pentru imobilele sub 100.000 de euro.

Prin eliminarea TVA-ului, pretul apartamentelor si caselor noi se vor ieftini cu 4,8% pentru cei care se afla la prima achizitie si cu 16% în cazul celor care sunt la a doua. Momentan TVA de 5% se aplica numai la prima achizitie, de la a doua urmand a se aplica nivelul de 19%. Astfel, daca accesul la un al doilea imobil era restrictionat din cauza pretului mai mare, acum cine a facut deja o achizitie va putea cumpara la un pret mai mic un al doilea sau un al treilea imobil nou, sustinand piata constructiilor.

 

Sursa: ZF /17.02.2017

Programul ‘Casa Verde’ va fi relansat în 2016 într-un nou concept, cu un buget de 150 milioane de lei

Programul “Casa verde” va fi revigorat în 2016, prin lansarea unei linii de finantare de 150 de milioane de lei, dedicata conceptului ‘Casa verde plus’, a anuntat, joi, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer, în conferinta de specialitate ‘Generatia Viitoare de Cladiri’, organizata în marja Romenvitorec 2016, expozitia internationala pentru tehnologii si echipamente de protectia mediului.

‘Dupa cinci ani, reluam ‘Casa verde’ în 2016 si, pe lânga sistemele de încalzire care utilizeaza energie regenerabila, vom finanta si investitii care utilizeaza materiale pentru izolatie, cum ar fi cânepa, lâna sau piatra bazaltica, sisteme de acoperisuri, sisteme de eficientizare a consumului de resurse si sisteme de iluminat ecologice. Beneficiarii acestui program vor fi persoanele fizice, asociatiile de locatari, institutiile publice, scoli, spitale, universitati. Acest program integrat, caruia eu îi spun ‘Casa verde plus’, va avea un buget total de 150 de milioane lei. Pentru înlocuirea sistemelor de încalzire vor fi alocate 95 de milioane lei, iar pentru aceste elemente noi, de acoperisuri, izolatie, în jur de 45 de milioane’, a afirmat Pasca Palmer.

În plus, sunt alocate în jur de 44 de milioane de lei pentru finantarea si finalizarea contractelor semnate în baza vechiului program “Casa verde”.

Ghidurile dedicate noului program “Casa verde plus’ vor fi definitivate la jumatatea lunii mai, potrivit ministrului Mediului. (…)

Guvernul a aprobat, în sedinta de miercuri, bugetul de venituri si cheltuieli pe anul în curs al Fondului pentru Mediu si al Administratiei Fondului pentru Mediu, estimându-se venituri totale de 836,46 milioane de lei si cheltuieli de 838,66 milioane lei, deficitul de 2,2 milioane de lei urmând a fi acoperit din excedentul anilor anteriori.

Printre programele ce urmeaza sa fie finantate din Fondul pentru Mediu se numara Programul “Casa Verde” privind instalarea sistemelor de încalzire care utilizeaza energie regenerabila.

Pentru Programul “Casa Verde” s-au alocat 44,5 milioane lei pentru finantarea contractelor în vigoare si 94,7 milioane lei pentru contracte noi si se estimeaza ca în jur de 15.500 de persoane fizice vor beneficia de finantare.

“Programul ‘Casa Verde’ este completat de ‘Casa Verde Plus’, pentru care au fost alocate 45 milioane de lei, din care vor fi finantate materiale ecologice, sisteme de acoperisuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse si altele”, mai informeaza Executivul.

***

Programul “Casa Verde” privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire pentru persoane fizice, a demarat in 2011. Pentru acest Program s-au alocat 44,5 milioane lei pentru finantarea contractelor in vigoare si 94,7 milioane lei pentru contracte noi. Din sumele alocate pentru acest an se estimeaza ca in jur de 15.500 de persoane fizice vor beneficia de finantare. Spre comparatie, in  perioada 2011 – 2015, in jur de 25.000 de persoane fizice au beneficiat de finantare prin acest Program.

 

 

Sursa: Agerpres, 07.04.2016

Casa Verde Plus

Ministerul Mediului pregateste un program numit Casa Verde Plus si va da bani celor care vor sa-si cumpere becuri led economice sau vopsea ecologica. Vor fi finantate si terasele verzi, unde pot fi amenajate gradini sau livezi.

Ministerul Mediului pune la bataie 10 milioane de euro pentru cei care vor sa-si transforme casa in una verde. Este vorba de programul Casa Verde Plus in care autoritatile promit sa dea bani, de pilda, pentru a cumpara becuri economice. (…)

Pana la jumatatea lunii mai, Ministerul Mediului promite sa faca un ghid al programului. Atunci vom afla care este suma maxima pe care o va da fiecarui beneficiar. Tot atunci va fi demarat si programul Casa Verde Clasic, prin care vor fi finantate panouri solare si sisteme de incalzire ecologice.

 

Sursa: Pro TV, 07.04.2016

SISTEMUL DE PAVARE TERASE REHAU RELAZZO

Cu ocazia Târgului Construct Expo 2013 firma REHAU a lansat noile produse din gama RELAZZO – sistemul de pavare terase.

RELAZZO – calitati exceptionale

Materialul care sta la baza produselor noastre este un amestec de lemn si polimeri ce poarta denumirea WPC (Wood Polymer Composite). RELAZZO a fost introdus în piata din România în urma cu 5 ani de zile, iar lucrarile de referinta realizate înca din primul an stau dovada calitatiii exceptionale si a know-how-ului pe care l-am investit. Acesta este si motivul pentru care garantam 10 ani de zile terasa Dvs. Si stim ca si dupa aceasta perioada veti fi mult timp încântati de acest produs.

RELAZZO rezista la conditii meteorologice dificile

RELAZZO reprezinta durabilitatea terasei din lemn chiar si în cele mai dificile conditii de intemperii sau variatii de temperatura fara lucrari anevoioase de lacuire si întretinere. Combinatia ideala dintre aschii de lemn si polipropilena si distributia omogena a acestora garanteaza ca nu va patrunde apa în material, iar culoarea va ramâne uniforma si fidela. RELAZZO este acreditat de organizatii independente din Europa, purtând sigiliile bine cunoscute ale calitatii precum PEFC si TUV.

Noile automatizari REHAU NEA

REHAU PREZINTA NOUA SERIE DE TERMOSTATE DE CAMERA NEA

25.09.2013

Design atractiv combinat cu deservire confortabila

La târgul mondial de top ISH 2013, care a avut loc la jumatatea lunii martie 2013 în Frankfurt, REHAU a prezentat pentru prima data noul sau termostat de camera Nea. Dispozitivul serveste la reglarea temperaturii din încaperi a sistemelor de încalzire a suprafetelor si convinge prin design-ul atractiv, deservirea simpla, montajul facil, precum si numeroasele functii.

Bucuresti 6 septembrie 2013. Prelucratorul de polimeri activ pe piata internationala a prezentat la expozitia ISH din acest an, târg mondial de top pentru design-ul inovativ al instalatiilor sanitare, tehnica încalzirii si a climatizarii eficiente din punct de vedere energetic si energii regenerabile, noul termostat de camera Nea, destinat reglarii temperaturii sistemelor de încalzire a suprafetelor. Pe lânga design-ul modern, atractiv, dispozitivul convinge prin deservirea simpla, montajul facil si functiile confortabile. Trei variante sunt disponibile de la jumatatea anului 2013: încalzire (H), încalzire cu program temporizat (HT) si încalzire/racire cu program temporizat (HCT). Termostatul este propus în variantele 230 V si 24 V.

Termostat de camera NEA

Design atractiv – montaj simplu

Nea convinge prin design-ul unic si sustenabil. Termostatul de înalta calitate este compact si plat si dispune de un ecran LCD luminat, cu vizibilitate clara. Montajul este simplu, sigur si realizabil atât pe o doza montata sub tencuiala, cât si direct pe perete.

Deservirea confortabila se conjuga cu multitudinea de functii

Suportul pentru utilizator, gratie afisajului precis, cu simboluri clare si în baza deservirii prin trei taste este simplu si suficient de clar. Dispozitivul poate fi protejat împotriva utilizarii nepermise printr-un sistem reglabil de blocare de siguranta pentru copii. În plus, prin nivelul de operare pentru utilizatori finali, service si experti ofera diferite autorizari de acces pentru parametrare. Prin aceasta se garanteaza ca setarile de baza nu sunt modificate din greseala. Modul de utilizare se ajusteaza manual si automat, ceea ce este foarte comod. Termostatul de camera destinat încalzirii sau racirii poate fi combinat optional cu senzorul la distanta REHAU.

Functiile suplimentare faciliteaza viata cotidiana a utilizatorului. Spre exemplu, prin programul temporizat integrat în variantele termostatului de camera HT si HTC pot fi programate pâna la trei zone temporale. În plus, este indicata si ora pe dispozitiv. Individual se regleaza diferite moduri, precum „modul normal”, „modul concediu” si „modul petrecere”.

Sistem complet

Nea este ideal pentru racordarea la sistemele de încalzire a suprafetelor cu dispozitive de pozitionare termica si completeaza oferta REHAU pentru acest domeniu de aplicare. Termostatul de camera este disponibil începând de la jumatatea anului 2013.

Cele mai multe panouri solare sunt puse in directie gresita

Orientarea panourilor solare catre sud pentru ca ele sa primeasca maximum de lumina solara pare logica: soarele rasare la est, apune la vest, iar la sud este in cel mai inalt punct al traiectoriei sale. Instalatorii au tras de aici concluzia ca, pentru ca panourile solare sa genereze maximum de electricitate pe intreaga durata a zilei, ele ar trebui sa fie expuse spre sud. Dar un studiu realizat de consortiul american Pecan Street Research Institute vine sa contrazica aceasta idee.

Cercetatorii au evaluat energia produsa de panourile solare la 50 de locuinte situate in regiunea Austin, Texas. Unele dintre aceste case nu aveau decat panouri solare expuse spre sud, altele aveau panouri solare orientate catre vest, iar al treilea grup avea panouri solare expuse spre ambele directii.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca locuintele ale caror panouri solare erau orientate spre vest se bucura de expunerea optima. Ei au constatat ca panourile solare orientate spre vest genereaza 37% electricitate in timpul zilei, in vreme ce panourile orientate spre sud nu produc decat 35%, deci mai putin cu 2%.

Mai mult, panourile orientate catre vest permit reducerea consumului de electricitate la orele de varf, adica intre orele 15 si 19, atunci cand electricitatea este cea mai scumpa, cu peste 65%, in vreme ce panourile solare orientate catre sud duc doar la o reducere de 54%.

Daca rezultatele acestui studiu sunt confirmate, simpla reorientare a panourilor solare spre vest poate permite consumatorilor sa reduca cu 20% durata de amortizare a investitiei in echipamentul lor solar.

Sursa: Green Tech Media

12