fbpx
CONTACT  | 021 323 50 32 office@ecodivision.ro

Cele mai multe panouri solare sunt puse in directie gresita

Orientarea panourilor solare catre sud pentru ca ele sa primeasca maximum de lumina solara pare logica: soarele rasare la est, apune la vest, iar la sud este in cel mai inalt punct al traiectoriei sale. Instalatorii au tras de aici concluzia ca, pentru ca panourile solare sa genereze maximum de electricitate pe intreaga durata a zilei, ele ar trebui sa fie expuse spre sud. Dar un studiu realizat de consortiul american Pecan Street Research Institute vine sa contrazica aceasta idee.

Cercetatorii au evaluat energia produsa de panourile solare la 50 de locuinte situate in regiunea Austin, Texas. Unele dintre aceste case nu aveau decat panouri solare expuse spre sud, altele aveau panouri solare orientate catre vest, iar al treilea grup avea panouri solare expuse spre ambele directii.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca locuintele ale caror panouri solare erau orientate spre vest se bucura de expunerea optima. Ei au constatat ca panourile solare orientate spre vest genereaza 37% electricitate in timpul zilei, in vreme ce panourile orientate spre sud nu produc decat 35%, deci mai putin cu 2%.

Mai mult, panourile orientate catre vest permit reducerea consumului de electricitate la orele de varf, adica intre orele 15 si 19, atunci cand electricitatea este cea mai scumpa, cu peste 65%, in vreme ce panourile solare orientate catre sud duc doar la o reducere de 54%.

Daca rezultatele acestui studiu sunt confirmate, simpla reorientare a panourilor solare spre vest poate permite consumatorilor sa reduca cu 20% durata de amortizare a investitiei in echipamentul lor solar.

Sursa: Green Tech Media

Despre Autor
O companie serioasa ce ofera servicii de consultanta premium pentru proiecte de instalatii de incalzire si nu numai.

Lasa un comment

*

captcha *

+ 42 = 50