fbpx
CONTACT  | 021 323 50 32 office@ecodivision.ro

Ce inseamna pompa de caldura ?

 

Pompa de caldura este un echipament cu ajutorul caruia se poate transporta caldura de la o locatie (“sursa”) la o alta locatie (“radiator” sau “schimbator de caldura”) folosind lucru mecanic, de Coolwex_HPW_HPG_HPA_2013_eng1obicei in sens invers directiei naturale de miscare a caldurii. Majoritatea pompelor de caldura sunt folosite pentru a muta caldura de la o sursa cu temperatura mai mica la un radiator cu temperatura mai mare. Cele mai comune exemple de astfel de pompe se regasesc in frigidere, congelatoare, aparate de aer conditionat si invertoare de caldura.

Functionarea pompelor de caldura se bazeaza pe proprietatile unui fluid la schimbarea starii de agregare, mai precis la lichefiere si evaporare. Pompele de caldura extrag caldura din aer , apa sau pamant.

Ce tipuri de pompa de caldura exista ?

Exista 2 tipuri principale de pompe de caldura si anume pompele de caldura cu compresie si pompe de de caldura cu absorbtie.

Pompe de caldura cu compresie intotdeauna functioneaza pe energie mecanica (prin energie electrica), in timp ce pompele de caldura cu absorbtie pot rula si pe caldura ca sursa de energie (prin intermediul energiei electrice sau combustibili).

Pompele de caldura se pot clasifica si in urmatorul mod:

    • pompe de caldura pe sursa de aer (extrag caldura din aerul exterior)
    • pompe de caldura geotermale (extrag caldura din sol sau din surse similare)
    • pompe de caldura geotermale-apa (transfera caldura la un rezervor de apa)