fbpx
CONTACT  | 021 323 50 32 office@ecodivision.ro

Ce inseamna panouri solare ?

Panourile solare termice sunt instalatii care capteaza energia continuta in razele solare si o transforma in energie termica. Deoarece aproape intreg spectrul radiatiei solare panouri solareeste utilizat pentru producerea de energie termica, randamentul acestor colectoare este ridicat fiind in jur de 60 % – 75 % raportat la energia razelor solare incidente.

 

Care sunt tipurile de panouri solare ?

Exista 2 tipuri de panouri solare din punct de vedere constructiv si anume panouri solare plate /
plane si panouri soare cu tuburi vidate

Panourile solare plate:

Panourile solare plate au  o carcasa metalica de forma dreptunghiulara in care se afla montate celelalte elemente. Printr-un geam de sticla, razele solare cad pe o suprafata care absoarbe aproape intregul domeniu spectral al acestora. Energia calorica rezultata nu se pierde, colectorul fiind izolat termic in toate partile. Caldura de convectie spre exterior este limitata de unul sau mai multe geamuri.Caldura de radiatie, datorata temperaturii proprii, este de asemenea impiedicata de geamul de sticla care este opac pentru lungimile de unda mai mari.

panouri solarePanourile solare cu tuburi vidate:

Panourile solare cu tuburi vidate se compun din tuburi paralele in spatele carora se afla reflectoare pentru concentrarea radiatiei solare. Tuburile vidate se compun din doua tuburi de sticla concentrice intre care este vid. Tubul din interior este inconjurat de o suprafata absorbanta de care este atasat un tub de cupru prin care circula un agent termic.

Vidul dintre tuburi reduce la minimum pierderile de caldura prin convectie si conductie, permitand obtinerea de performante superioare (randament si temperaturi mai mari). Datorita temperaturilor mai mari instalatia de incalzire poate necesita elemente speciale pentru eliminarea pericolului supraincalzirii.

Astfel de colectoare sunt mai eficiente in zonele cu temperatura moderata, utilizarea lor in zone calde justificandu-se doar in instalatii tehnice unde este nevoie de temperaturi mai mari. Un alt avantaj il reprezinta faptul ca suprafata absorbanta fiind mereu perpendiculara pe directia razelor solare, energia absorbita este aproape constanta in cursul zilei.

Elemente absorbante:

Elementul absorbant, mai ales la colectoarele cu vid, poate prezenta o selectivitate fata de lungimea de unda, astfel incat, pe de o parte, sa absoarba o gama cat mai larga de radiatie solara si, pe de alta parte, sa aiba o emisie cat mai redusa in domeniul de infrarosu apropiat, pentru a reduce emisia de caldura
Elementul absorbant cedeaza caldura agentului termic ce curge prin conductele de cupru sau aluminiu atasate acestuia. Agentul termic transporta energia calorica la utilizator sau la un recipient de stocare. Unele instalatii solare au circuitul agentului termic deschis, ceea ce inseamna ca prin conductele colectorului circula chiar apa necesara utilizatorului, cum este cazul in principal al instalatiilor functionand pe principiul termosifonului. in regiunile cu pericol de inghet mai mare, se apeleaza totusi de regula la circuite separate. Circuitul primar, cel al colectorului contine un lichid rezistent la inghet (antigel). Din circuitul primar caldura este transferata prin intermediul unui schimbator de caldura apei din circuitul secundar, cel al utilizatorului.